OŚWIĘCIM. Park na terenie trójkąta bermudzkiego? Urząd miasta czeka na opinie mieszkańców

13 marca 2014 Autor: plin

- Teren tzw. trójkąta bermudzkiego na osiedlu Zasole od dawna jest niezagospodarowany. Niedługo może się to zmienić. Miasto przygotowało koncepcję wykorzystania części zielonego terenu pomiędzy ulicami Więźniów Oświęcimia i Obozową - informuje oświęcimski magistrat.

Wizualizacja: Studio Ogrody Anna Kanclerz, Agata Michalska

Wizualizacja: Studio Ogrody Anna Kanclerz, Agata Michalska

Miasto przygotowało koncepcję wykorzystania części zielonego terenu pomiędzy ulicami Więźniów Oświęcimia i Obozową.

- Ta część osiedla ma mieć charakter parku z ciekawymi kompozycjami drzew i roślinności. Projektant podzielił przestrzeń na trzy strefy: spacerową z pergolami kwiatowymi i roślinnością oraz nowym oświetleniem od ulicy Więźniów Oświęcimia, aktywności w północno-wchodniej części ze ścieżką zdrowia, siłowniami i placem zabaw dla dzieci oraz reprezentacyjną od strony południowej. Powstałby tam plac parkowy wraz z fontanną, otoczony miejscami do siedzenia na kształt amfiteatru - opisuje Katarzyna Kwiecień, rzecznik prasowy Urzędu Miasta Oświęcim. - Dodatkowo miejsce wzbogacone zostałoby pergolami i kwietnikami. Fontanna ma mieć kształt kurtyny wodnej, która uatrakcyjnia i oddziela wizualnie plac od głównego ciągu komunikacyjnego z ławkami i stolikami do gier planszowych. Wejścia do parku byłyby od ul. Więźniów Oświęcimia, ul. Obozowej i ul. Kalicińskiego - objaśnia rzeczniczka magistratu.

- Bulwary nad Sołą stały się atrakcyjną przestrzenią rekreacyjną w Starym Mieście. Mieszkańcy z osiedla Chemików mogą odpoczywać na przebudowanym w ubiegłym roku placu Pokoju. Przyszła więc pora, by pomyśleć o podobnym miejscu na Zasolu - powiedział Janusz Chwierut, pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia.

Włodarz miasta zachęca mieszkańców, by zechcieli wypowiedzieć się na temat zaproponowanych rozwiązań. - Czekamy na Państwa uwagi, opinie w sprawie projektu - mówi Janusz Chwierut.

W tym roku, jak informuje urząd miasta, ma być przygotowany projekt, co pozwoli określić koszty inwestycji i szacunkowy termin realizacji przedsięwzięcia. Koncepcja znajduje się na stronie internetowej miasta (www.um.oswiecim.pl). Uwagi, opinie i propozycje można zgłaszać na adres parknazasolu@um.oswiecim.pl.

Zobacz także


Dodaj komentarz

Agencja Medialna Oswiecimskie24.pl informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych w komentarzach, zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety. Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.

Zgadzam się na przetwarzanie moich danych osobowych przez Creative Company Szymon Chabior, 43-300 Bielsko-Biała, ul. Złotych Kłosów 78/5, NIP: 5492155460, w celu obsługi komentarza użytkownika. Podanie danych jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie. Dane osobowe będą przetwarzane do czasu odwołania zgody. Mam prawo żądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego
GELI, 01.03.2015 18:56
Paskudny ten projekt. Za dużo betonu.
anka, 02.07.2014 20:01
Stanowcze NIE dla takiego ciężkiego, nieestetycznego, drogiego, betonowego projektu!!!! Chodźcie sobie na rynek --> tam macie dosyć betonu!
Andrzej, 19.03.2014 11:48
Może zamiast brać się za kolejne przebudowy skończmy to co dawno miało być już zrobione? Co z naszym rynkiem?
muzeum, 18.03.2014 21:16
jak najbardziej jestem z moja rodzina oraz wszystkimi sasiadami z osiedla pileckiego aby powstalo takie miejsce jakim jest Park w trojkacie ,oby budowa tego obiektu przeszla jak najszybciej.
@zniesmaczony, 17.03.2014 07:11
Dziecko po trawie? Sznuj zieleń jeleniu.
RAF, 16.03.2014 18:31
miałem nadzieje, że to na miejscu targowiska-śmieciowiska
mieszkaniec, 16.03.2014 10:50
bardzo fajny pomysł jestem za oby więcej takich inwestycji
zniesmaczona, 16.03.2014 10:27
A czy ktoś będzie pilnował, żeby ludzie sprzątali po swoich psach, czy nadal trzeba będzie chodzić po kupach, nawet na chodniku? Nie mówiąc już o tym, żeby dziecko mogło pobiegać po trawie. I może by tak doświetlić ul.Jaracza przy kortach i garażach, bo nie jest tam zbyt bezpiecznie...
Miś, 15.03.2014 19:42
Projekt super, jeszcze trzeba by odświeżyć park nad Sołą w kierunku starej kładki dla pieszych.
rozważanie, 15.03.2014 18:15
Czytając komentarze można odnieść wrażenie, że dzielimy mieszkańców poszczególnych dzielnic na lepszych i gorszych, lepsi są Ci co coś dostaną, gorsi będą Ci znowu co odejdą z kwitkiem?
tomy, 15.03.2014 18:04
Szkoda że taki teren w środku osiedla jest niewykorzystany. Super.
Giga, 15.03.2014 17:12
Ładne by to było gdyby nie ten betonowy krąg z betonowymi "ławeczkami". Dość tego betonu w mieście. Wystarczy fontanna i dużo zieleni.
Jan, 15.03.2014 13:46
Przecież "trójkąt bermudzki" to teren na Błoniach pomiędzy trzema stacjami paliw: Orlen na Niwie, BP Błonie i BP Zasole...
100 lat, 100 lat...., 15.03.2014 09:57
cyt. Kolo: Zrobić Park dla Błoni! na błoniach nic nie ma! mieszkańcy muszą łazić na planty, a błonie jak zwykle się nie liczą bo i po co? Na Bloniach to niech wam Wieczny prezes Puc zrobi, ma jeszcze trochę czasu bo będzie pracował do 100 - tki
Kiska, 14.03.2014 21:17
Super że wreszcie powstanie park w tym miejscu. Szkoda że nie w tym roku. Myślę jednak że istotnie za dużo betonowych ścieżek. Drogie to a niezbyt ładne. Wystarczy trawa, krzewy i architektura drewniana. Na Zasolu betonu jest pod dostatkiem.
@Ninkaa, 14.03.2014 21:00
Masz racje Ninkaa. W projekcie zagospodarowania Miasta należy umieścić przynajmniej kilka szaletów. I nadzór Straży Miejskiej aby mogła założyć blokady na nogi korzystających. 15 minut i 100 zł mandatu za każdą sekundę ponad korzystanie.Porządek byc musi.
zet, 14.03.2014 20:41
Dyrektor Cywiński ma też projekt już gotowy na budynek do przyjmowania turystów na terenie dawnego PKS-u, podobno rewelacja, będą nawet dwa podziemne tunele dla odwiedzających muzeum.
Ninkaa, 14.03.2014 20:34
Panie prezydencie nie ma co przejmować się głupawymi komentarzami. Projekt trzeba jak najszybciej zrealizować. Moim zdaniem dodać jeszcze wielką choinkę w pobliżu fontanny by była ładna świąteczna dekoracja.
Kosma, 14.03.2014 20:07
Świetny projekt. Ale światło na Krzywej chyba da się wreszcie w tym roku zrobić?
kicha, 14.03.2014 20:03
Te okręgi betonowe wokół fontanny to po co? Ani ładne ani funkcjonalne i do tego drogie. Żadnych betonów podobnych do tych na Placu Pokoju. Byle tylko szybko doczekał się realizacji.
Cośka, 14.03.2014 20:00
Na tę inwestycję Zasole czeka od dawna. Chyba jednak koło fontanny powinno być więcej zieleni zamiast tych murków. Lepsze iglaki i ładne drewniane ławki.
Karola, 14.03.2014 19:33
Lądowisko dla kosmitów? Jak na płaskowyżu Nasca.
Histeryczka, 14.03.2014 19:32
To wygląda jak grodzisko. Józef Figura pewnie się ucieszy.
Do @mira, 14.03.2014 14:02
Zaczynasz popadać w paranoję, naprawdę. To się leczy ale bywają nawroty.
Kolo, 14.03.2014 13:48
Zrobić Park dla Błoni! na błoniach nic nie ma! mieszkańcy muszą łazić na planty, a błonie jak zwykle się nie liczą bo i po co? Albo zamiast parku zrobić kręgielnie czy jakiś kompleks rozrywkowy?
@mira:, 14.03.2014 11:51
O tak! Nowoczesne podświetlenie drzew, koszy na śmieci, stojaków na rowery i na parasolki a także samych latarni ulicznych (od dołu), popielniczek, ławek i... nie wiem czego jeszcze. Muszę jeszcze raz zerknąć na projekt oświetlenia oświęcimskiego rynku... Beton powinien lać się szerokim strumieniem. Zbrojony. Klasa B-25. W przypadku protestów, że za mało jest zieleni można by go podświetlić dwiema setkami koślawych, zielonych reflektorków, by ta zielona wyspa zieloną była także w nocy :-) A do tego wszystkiego na środku amfiteatru świecący pomnik Patrona Miasta z rozpostartymi ramionami, górującymi nad miastem, odwrócony swym świętym obliczem w stronę dworca PKP, skąd przybywać będą do nas liczne rzecze pielgrzymów z całego świata o ile wcześniej uruchomione zostaną jakieś cywilizowane połączenia kolejowe. Grunt by ów pomnik był widoczny zarówno z Bielska, Krakowa jak i Katowic. Tylko wtedy będzie można z dumą powiedzieć, że Oświęcim potęgą jest, i basta! Lej więc miłościwie nam panujący obowiązki pełniący beton (nie wodę) jako fundament pod namacalny dowód święt(n)ości grodu nad Sołą. Tak Ci dopomóż panie Boże wszechmogący w trójcy jedyny i wszyscy patroni miasta razem wzięci! PS. I proszę nie zapomnieć o takim fikuśnym zadaszeniu zwanym wiatą, na wypadek gdyby deszcz miał padać pionowo :-)
Donek, 14.03.2014 10:40
Ciekawe ile głosów Zasolan Janusz zdobędzie obiecując takie bajki??? Naiwni na pewno się znajdą...Przypominam tylko , że przez opieszałość urzędu ws. rynku przynajmniej jedna ulica na Zasolu wypadła z tegorocznego remontu, a on chce park "betenować". Na Krzywej same dziury i wyboje,a pierwszą wyremontowaną ulicą na "Zasolu" była ul. JPII i Łukowa- widać jak Janusz dba o "prawdziwych" Zasolan, a plebs w blokach niech .....
mira, 14.03.2014 10:30
Proponuję podświetlenie drzew od dołu. Efekt super. Ogólnie projekt fajny chociaż zwiększyłabym ilość zieleni, zmniejszyła ilość betonu i postawiła pergolki obrośnięte np. wisterią. Dobrze że ktoś pomyślał o tych nieużytkach. Oby jeszcze była szybka realizacja.
Zorro, 14.03.2014 10:23
Te kręgi betonowe są niezbyt estetyczne. Lepsze drewniane ławy. Ładniejsze i znacznie tańsze. Betonów jak najmniej. Są wstrętne a do tego drogie.
roki, 14.03.2014 10:19
Fajne. Super wyglądałyby kwitnące krzewy i kwiaty tak aby o każdej porze roku było kolorowo. Oczywiście za wyjątkiem zimy kiedy to powinny być oświetlone choinki. Popieram.
Maja, 14.03.2014 10:16
Ładny projekt. Należałoby wyłożyć czymś tą ścieżkę co wydeptali ludzie skracając sobie przejście z Pileckiego. Nie wiem czy projekt to obejmuje bo nie widać. Teraz ludzie chodzą po błocie. Może przy okazji remontu Obozowej coś się wygospodaruje.
Gosia, 14.03.2014 10:11
Brakuje ładnych iglaków. Myślę że np. ładne jodełki dodałyby uroku. Zimą można by je przystroić i też byłoby ładnie.
Nazarowski napisał, 14.03.2014 09:27
http://mareknazarowski.blogspot.com/2014/03/list-do-um-oswiecim-ws-koncepcji.html
????????, 14.03.2014 09:06
Panie Plinta co nam Pan J.Chwierut jutro jeszcze wybuduje ? dużo jest jeszcze tych niespodzianek? A może się Pan pomylił z publikacją tego materiału ? DO 1 kwietnia jeszcze troszkę czasu zostało. Aha gdyby był Pan tak uprzejmy zapytać skąd na to wszystko pieniążki ? I proszę zapytać jeszcze o OLIMPIADĘ ? JESTEM ZAŁAMANY POSTĘPOWANIEM P.O.PREZYDENTA .
@Marek, 14.03.2014 09:06
Masz racje zamiłowanie tych projektantów do betonu jest obrzydliwe. Park jak sama nazwa wskazuje zielen z elementami MAŁEJ Architektury.
oj ludzie, ludzie, 14.03.2014 08:07
Jak nie wybudują parku to powstanie obwodnica- uhm. Fontanna nie bo każdy w domu ma prysznic albo wannę- buhahaha! No chyba żeby ludzie nie mieli pryszniców i wanien to wtedy tak bo będzie funkcjonalnie- buhahahahahahhaha rozbolał mnie brzuch ze śmiechu. Beton, kostka nie, to może drewno i słoma? Zamiast ogrodzenia żywopłot którego nie trzeba pielęgnować, nawozić, przycinać a ogrodzenie trzeba konserwować- uhmmm.
greg, 14.03.2014 07:34
do: baba chłop z osiedla : jej wpis (cytat) - Lepiej na mops dajcie bo z głodu zeza dostałam . Mój wpis: Sprzedaj laptopa kup se bułke!
sssP, 14.03.2014 07:29
Wysłąłam :)
Emeryt, 14.03.2014 07:26
A uregulowane jest prawo własności tego gruntu? A może jest właściciel?????
agusia, 14.03.2014 07:22
a pani wójtowa dostaje "baty" na zebraniach wiejskich za obiecane sołectwom lecz niewybudowane parki aż bidula zalewa się łzami
baju, baju , 14.03.2014 06:50
Ludzie nie bądźcie naiwni, to nie dla was- mieszkańców ten park. Na terenie dawnej bazy PKS powstanie parking dla Muzeum i to głównie o to chodzi żeby wycieczki miały miejsce, gdzie będą mogły się gromadzić przed wyjazdem z Oświęcimia. W Brzezince gmina wybudowała SOBIE potężny parking na który szuka teraz dzierżawcy bo sama nie może go prowadzić - czy wcześniej tego nie wiedzieli? Remontowana ul. Obozowa będzie głównym ciągiem komunikacyjnym do Muzealnego parkingu i tez jest remontowana z troski o mieszkańców Zasola
bojawiemczemu, 14.03.2014 06:41
Już teraz można miło spacerować między samochodami stojącymi w korkach, więc po co park? Rozumiem że w parku można by to robić 24h, a teraz w oświęcimiu mamy korki tylko o określonych godzinach. Lecz od maja na ulicach pojawią się "L-ki", dotychczas tylko przez miasto przejeżdżające na Tychy i Bielsko. Więc myślę że właśnie w maju, będzie już można śmiało spacerować ulicami i to przez większą część doby :-)
Marek, 13.03.2014 23:09
Bardzo dobry pomysł! Tylk jedna bardzo ważna sugestia - nie dopuścić do projektu i wykonania panów Susuł-Strama! Jak park, to ma być ZIELONO a nie betonowo! Proszę o tym pamiętać.
POPAPRANIEC, 13.03.2014 22:05
Pani radna z Osiedla Domków Szeregowych całe życie marzyła o tym żeby być członkiem popaprańców a pełniący myśli i marzy że będzie wybranym prezydentem MIASTA OŚWIĘCIM NIGDY NIGDY NIGDY
Zbigniew, 13.03.2014 21:00
Panie Chwierut a na ulicy Janusza Kusocińskiego pan byłeś. Plac Pokoju Pan zabetonował. Zabetonuj Pan jeszcze Zasole. Wstydzę się za Pana.
do@OLA, 13.03.2014 20:50
Zapytanie: Nie masz wanny w domu? Musisz mieć fontannę na Zasolu? A może jeszcze jaccuzi. A podatki nasze i tak przejedzą ci wszyscy, którzy ufundują Ci f o n t a n n ę. Bywaj nadal naiwna. To nie boli.
byly samorzadowiec, 13.03.2014 20:47
Rada Osiedla Zasole już w latach 2000-2005 proponowała takie zagospodarowanie tego terenu. Z niedowierzaniem przyjmuję tę informację, bowiem wówczas było to niemożliwe. Gdyby to było realne i realizowane to najwyższe uznanie dla p. Prezydenta.
OBIECAĆ NIE GRZECH, 13.03.2014 20:38
zanim zacznie Pan budować park , zapraszamy na KRZYWĄ ,CYNKOWĄ ,MŁYŃSKĄ
@ssp, 13.03.2014 20:01
parknazasolu@um.oswiecim.pl. zgłoś swoją propozycję tutaj, jestem za, też pomyślałem o mini skate parku. Dużo dzieci na naszym osiedlu jeździ na rolkach czy deskach. Niestety odbywa sie to w taki sposób: dzieci jeżdżą np. na ulicy Szarych Szeregów czyli w strefie zamieszkania, gdzie zgodnie z obowiązującymi w Polsce przepisami powinny się czuć bezpiecznie. Prawda jest taka, że ta strefa obowiązuje tu tylko teoretycznie i my mieszkańcy czekamy na pierwsze ofiary tych stref. Może nawet nie samych stref, tylko ignorancji na wszystkich szczeblach instytucji powołanych do zapewnienia bezpieczeństwa. Mamy tu największą w mieście strefę zamieszkania, Żaden z pojazdów nie jeździ tu zgodnie z przepisami. Dzieci uciekają przed rozpędzonymi autobusami MZK i samochodami osobowymi. STWÓRZCIE IM MOŻLIWOŚĆ BEZPIECZNEGO SPĘDZANIA CZASU JEŚLI JUŻ STWORZYLIŚCIE TE STREFY!!!!!! PÓŹNIEJ MYŚLCIE O PARKU!!!!!! A jak już zabierzecie się za jego budowę, to zróbcie również mini skatepark.
OLA do @OLA, 13.03.2014 19:55
do @OLA napisałam co myślę i to mi wolno. Tu mieszkam i żyję realiami. Dlaczego "choćby fontanny"? Czy tylko tego Ci trzeba, aby być szczęśliwą? Prysznica pod nią nie weźmiesz. Jak zauważyłaś napisałam, że jest to piękna rzecz, ale kosztowna w utrzymaniu.
@OLA, 13.03.2014 19:28
Nie rozumiem o co Ci chodzi. Czy w związku z fontanną każą Ci płacić wyższe podatki???? I tak płacimy już jedne z najwyższych w europie!!!! Dlaczego nie mamy mieć w związku z tym choćby fontanny???? Wolisz, żeby twoje podatki przejadali urzędnicy???? MÓW ZA SIEBIE BO NAPISAŁAŚ TO TAK JAKBYŚ ZNAŁA OPINIE I POTRZEBY WSZYSTKICH MIESZKAŃCÓW ZASOLA.
ilona, 13.03.2014 19:11
pomysł ekstra Park Miejski a w nim beton, beton i jeszcze więcej betonu. chwierut zostawia po sobie sporo gruzu do wywiezienia.
Miszcz, 13.03.2014 19:11
Ja z tym kibelkiem przy parku pisałem na poważnie, w Oświęcimiu jest i tak bardzo mało toalet.
acx, 13.03.2014 18:51
Panie Grubka, żal mi Pana, jest Pan radnym a to jest wszystko co masz Pan do powiedzenia , przy takim hipokryźmie radnego żal mi też Oświęcimia
Brzeszcze, 13.03.2014 18:47
korki takie że głowa boli, mogliby coś z TYM zrobić, a nie ciągle chodniki remontują,i udają że jest jeszcze lepiej w tym mieście niż było, kierowców przybywa panie Chwierut, pełniący funkcję prezydenta Oświęcimia. haha
OLA, 13.03.2014 18:02
Bardzo dobry pomysł z pewnymi uwagami. 1. Z treści wynika, że teren zostanie ogrodzony ( jakim kosztem). Czy nie lepiej zrobić kilka wejść z deptakami do części centralnych, obsadzając po obwodzie między nimi żywopłotem (mniejszy koszt utrzymania, napraw i konserwacji). 2. Obecnie teren ten jest w znacznej części placem spacerowym z psami. Wskazane byłoby wydzielenie pewnej części terenu dla tego celu. 3. Fontanna, rzecz piękna ale czy nie zbyt kosztowna w utrzymaniu. Chcielibyśmy mieć przyjemnie, funkcjonalnie, miło bez zbyt kosztownego niefunkcjonalnego luksusu. Funkcją parku winno być dobre samopoczucie wszystkich, od malucha do staruszka w osób niepełnosprawnych.
WKURZONY, 13.03.2014 17:55
Panie Chwierut ale jest Pan żałosny ,sięgnij Pan pamięciom wstecz 4lata , co Pan obiecywał ,a co zrobił ! Ludzie cię nienawidzą nawet w PLATFORMIE .A SKĄD PAN WEŹMIE PIENIĄDZE NA TE OBIETNICE ? Z PODATKÓW >? A ILE JEST JUŻ MIASTO ZADŁUŻONE ? DZISIAJ BUDUJE PAN NA ZASOLU ,A JUTRO GDZIE ?
Obserwator, 13.03.2014 17:54
Wszystko! Tylko nie BETON!!!!! Juz mamy przesyt granitowych kostek, betonowych stołów ,nieprzemyslanych lamp i lampek, obiecanych fontann. Na razie nie możemy ocenić efektów renowacji Rynku oraz innych inwestycji miejskich (zobaczymy wiosna i latem) Dziwne jednak, że dopiero teraz Pan POP raczył zapytać o zdanie mieszkańców. Przedwyborcze obietnice? Słowa, słowa, puste słowa. I lekka ręką wydawane nasze pieniądze.
mieszkaniec, 13.03.2014 17:49
do Miszcz: koszt 500tyś to nie tylko szalet to teren uzbrojenie i wszystko co z tym związane żebyś nie musiał ....pod drzewami
Shogo, 13.03.2014 16:36
"Bulwary nad Sołą stały się atrakcyjną przestrzenią rekreacyjną w Starym Mieście. Mieszkańcy z osiedla Chemików mogą odpoczywać na przebudowanym w ubiegłym roku placu Pokoju. Przyszła więc pora, by pomyśleć o podobnym miejscu na Zasolu". Obiecać nie grzech. Lepiej 3 razy obiecać niż raz dać. Nic dodać, nic ująć. Nad Sołą niczego niezwykłego nie zauważyłem. Drzewa na szczęście "oparły" się Platformie. Czy betony na Placu Pokoju wypuściły liście i kwiaty, bo nie kumam tego entuzjazmu na temat terenu wypoczynkowego? Nasadzenia na których "trzepie kapuchę" jakaś miejska firma nie przywrócą tego co wycięto. Na to trzeba lat. Zasolu potrzeba nie tylko parku. Zasolanom jest potrzebny zapewne "most duchów". :)
baba chłop z osiedla , 13.03.2014 16:34
Lepiej na mops dajcie bo z głodu zeza dostałam
wyborca 2, 13.03.2014 16:21
Chwierut się boi że przegra z największym rywalem na Zasolu . S-1 , MOST ale nie DUCHÓW ! PRZEDŁUŻENIE KŁADKI TEGO OCZEKUJĄ MIESZKAŃCY .
lolo, 13.03.2014 16:13
poewnie znowu susuł i strama mistrzowie od znajomosci wygrają
Zasolanin, 13.03.2014 16:06
A gdzie to niby miałoby być? Za pętlą na Zasolu? Popieram użytkownika STARE STAWY, lepiej byłoby zrobić ten park między kościołem, a błoniami, więcej osób by skorzystało, a zarazem Oświęcim by był ładniejszy.
zasolanin, 13.03.2014 15:58
do Dr Heinz Dundersztyc popieram pomysł Zasole powinno mieć takie miejsce
a.b., 13.03.2014 15:16
Bardzo dobry pomysł! Tyle turystów tędy chodzi, niech zobaczą, że nasze miasto to nie tylko Muzeum, ale że jest też ładnie, kolorowo, wesoło. No i trzeba zainwestować w solidny monitoring, bo wandali na Zasolu nie brakuje, niestety.
Benek, 13.03.2014 13:59
jak już będzie park to wtedy będzie można chwalić inwestora, za to że zrealizował pomysł stary jak osiedle Z., ale na razie to tylko kiełbasa wyborcza - ale zawsze co któraś płotka połknie haczyk:)
ssP, 13.03.2014 13:56
A gdzie tam pisze o miejscu na rolki, deski ? Plac zabaw nie o to mi chodziło . O Radzie Osiedla Zasole nie wspomnę bo już dużo tu pisałam. Projekt tak ale niech wszyscy z tego skorzystają. Co do Błoni po co łączyć te dwa osiedla jednym parkiem zrobić dwa. Zasole nie ma żadnego centrum same szkoły ulice stare place i blokowiska. Klub seniora który ma się dobrze z dofinansowania na różne wycieczki.
@Stare Stawy, 13.03.2014 13:55
przecież te tereny już dawno w prywatnych rękach:)
Stare Stawy, 13.03.2014 13:09
I jaką nazwę miałby ten park? oby to nie było coś w stylu małpiego gaju...
@sssP, 13.03.2014 13:04
Jak zwykle nie doczytałaś- szósta linijka. Pomysł bardzo fajny, amfiteatr na pewno będzie wykorzystany, znajdą się chętni. Rada osiedla Zasole będzie organizować występy a nie tylko i wyłącznie wycieczki na grzyby. Czekamy na realizację projektu!
Stare Stawy, 13.03.2014 12:59
Fajnie ,że na Zasolu powstanie taki mały park ale 1) lepiej byłoby jakby był między ulicami Orląt Lwowskich ,Jana Pawła II i Młyńska, wtedy skorzystałoby też osiedle Błonie. 2) lepiej wyremontować małpi gaj i stworzyć park z prawdziwego zdarzenia.
sssP, 13.03.2014 12:56
Zasole nie ma żadnego miejsca w formie parku. Pomysł przedni tylko czy nie można dodać cos dla dzieciaków? Cos na rolki, deski? Czy Zasole to wyłącznie ludzie starsi którzy chcą odpoczywa ? Dajcie też możliwość dzieciarni skorzystać z tego skwerku. Rodzice tez chetnie przyszli by tam odpocząć z dzieciakami.
zasole, 13.03.2014 12:45
park to baaardzo stary pomysł rady osiedla i jej byłej przewodniczącej
Dr Heinz Dundersztyc, 13.03.2014 12:36
No najlepiej wyśmiać. A prawda taka, że ten teren, aż się prosi o to aby cokolwiek na nim zrobić. Ja od kilku lat mieszkam na Zasolu i jestem jak najbardziej na "tak". Projekt mi się podoba.
Mieszkaniec, 13.03.2014 11:53
A co z parkiem na osiedlu?? hmmm... Obiecanki....
a@a, 13.03.2014 11:50
koniec świata blisko - ludziom nigdy nie dochodzi zawsze się ktoś znajdzie kto opluje i wyśmieje
..., 13.03.2014 11:31
A co z parkiem na Kamieńcu? - parki fajna rzecz tylko z głową Panowie i Panie i nie tylko jako kiełbasa wyborcza.
Roman, 13.03.2014 11:28
....głosy J. Grossera czas zacząć przejmować... byle do wyborów....
pier, 13.03.2014 11:28
o obwodnicy myslcie a pozniej parki bo juz oswiecim stoi a z pracy zamiast 30 min jedziemy 1. 50 masakra
osw24, 13.03.2014 11:27
a co z parkami na osiedlu chemików?tyle terenów gdzie mogłoby byc milo pięknie i przyjemnie,gdzie można by bylo pospacerować pojeździć na rowerze rolkach..to sam syf dziadostwo połamane ławki krzywe chodniki wszystko zarośnięte zaśmiecone i melina przesiadująca od rana do wieczora..niech o tym pomyśli nasza władza miasta
Donek, 13.03.2014 11:27
jasne, przed wyborami obiecamy Wam góry złota, a później no bo nie ma środków no bo ktoś blokuje itp itd. Poza tym amfiteatr na Zasolu - aż mnie brzuch rozbolał od śmiania- widać będzie na bogato:)
jjj, 13.03.2014 11:25
Znowu sam beton... Do miszcza - idźmy z duchem czasu - tym razem za bańkę :)
Lola, 13.03.2014 11:20
chociaż nie mieszkam na tym osiedlu uważam, że koncepcja bardzo fajna:)
Sprzedawca, 13.03.2014 11:13
@Miszcz I pomnik (albo chociaż popiersie) pierwszego haratacza RP w gałę.
gruby, 13.03.2014 11:10
Pełniący zaczyna ostrą KAMPANIE- i tak nic z tego nie masz pan szans.pa pa.
heniek, 13.03.2014 11:04
"Miszczu" - mówisz, masz!
Miszcz, 13.03.2014 10:42
W parku powinien być szalet za 500 tys. zł